Renseikan dojo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Mestereink Japán mesterek

Japán mesterek

E-mail Nyomtatás PDF

kobayashi_yasuo

Kobayashi Yasuo, Aikikai 8. dan, az Aikido Kobayashi Dojo vezetője, amely szervezethez világszerte 120 aikidó-iskola tartozik. A Meiji Egyetem Aikido Klubjának tiszteletbeli elnöke, tiszteletbeli shihan a Saitama és a Tokiói Gazdasági Egyetemeken is.

A Japán Harcművészeti Szövetség 1987-ben kitüntette a Kobayashi Dojót mint szervezetet, 2005-ben pedig Kobayashi Yasuo egyénileg részesült elismerésben az aikido terjesztésében végzett kiváló munkájáért.

Kobayashi Yasuo 1936. szeptember 20-án született Tokió Kudan nevű részén. Az elemi iskola 5. osztályába járt, amikor judóval kezdett foglalkozni. Egyetemi tanulmányait a Meiji Egyetem villamosmérnöki szakán kezdte meg s 1954-ben lépett be a Honbu Dojóba, egy ideig egyszerre folytatta a judo és az aikido gyakorlását is.
Egyetemi hallgatóként szervezte meg a Meiji Egyetem aikido klubját, s hogy az aikido gyakorlását magasabb szinten folytathassa, a Honbu Dojo uchideshi-je (bentlakó tanítvány) lett.
Számos mester alatt folytatta az aikidó tanulását, köztük az alapító, Ueshiba Morihei, a második doshu, Ueshiba Kisshomaru, Tohei Koichi főinstruktor (jelenleg a Ki no Kenkyukai vezetője), Osawa, Saito, Yamaguchi, Arikawa, Tada, Tamura shihanok, valamint Noro shihan (aki jelenleg Franciaországban a Ki no michi vezetője).
A Honbu Dojoban gyakorolt, amikor a jelenleg Németországban élő Asai shihan belépett a dojóba. Asai shihan később a Meiji Egyetem diákjaként tagja lett az aikido klubnak is, amit Kobayashi alapított.
1958-ban, amikor megszerezte egyetemi diplomáját, a Honbu Dojo oktatói gárdájához csatlakozott, folytatva a gyakorlást a második doshu, Ueshiba Kisshomaru irányításával.
1969-ben építette fel első dojóját, a Kodaira Dojót, 1972-ben pedig megnyitotta másodikként a Tokorozawa Dojót, majd folyamatosan kiszélesítette oktatási tevékenységét Tokió körzetében, Saitama, Kanagawa és Chiba megyékben.
Ugyanakkor az oktatók következő generációjának a kinevelését is szem előtt tartotta. 1975-ben tanítványa, Shikanai shihan Brazíliába költözött, s őt kísérve Kobayashi sensei számos dél-amerikai országot felkeresett, nagy lehetőséget látva az aikido külföldön való terjesztésében. Azóta rendszeresen oktat Amerika, Európa és Ázsia számos országában.
Dojójából olyan aikido-instruktorok kerültek ki, mint Igarashi Kazuo, Hatayama Kengo, Horikoshi Haruyoshi, Ishigaki Haruo, Hasegawa Hiroyuki, Oiwake Takuya, Shirakawa Katsutoshi és mások. A Kobayashi Dojo jelenlegi oktatógárdájának tagja a fia, Kobayashi Hiroaki, Masuda Manabu, többek között.
Oktatói több, mint 20 országban tanítanak rendszeresen.

KOBAYASHI, Hiroaki

kobayashi_hiroaki

Kodairában, Tokió megyében született. Első diplomáját a Takushoku Egyetem Idegen Nyelvi Karán, kínai szakon szerezte, mesterfokozatát a Kyorin Egyetemről kapta meg, nemzetközi kapcsolatok szakterületen.

Dojói:
Tokorozawa, Tachikawa, Itabashi és Tanashi.
Érdeklődése:
Sí, kendama.
A Kobayashi Dojo első tanítványaként, három évesen kezdett gyakorolni. Iskolás éveiben ellátogatott a Salamon Szigetekre, Pápua Új-Guineára és Iwojimára a Japán Ifjúsági Emlékszövetség tagjaként (ez a szervezet a háborúban elesett japán katonák maradványainak a felkutatásával foglalkozik).
Az egyetem elvégzése után két és fél évett tanított Indonéziában a JOCV (Japán Külföldi Önkéntesszolgálat) tagjaként, majd fél év lengyelországi kiküldetést teljesített.
Jelenleg a Kobayashi Dojo helyettes vezetője (fuku-dojocho), az oktatók vezetője.
Jól beszél angolul, kínaiul és indonéz nyelven.
Minden évben több hónapot tölt külföldön, aikido oktatással.

MASUDA, Manabu

masuda_manabu

Kodairában született, a Chuo Egyetemen szerzett diplomát közgazdászként.
Dojói:
Minamikoshigaya, Todahigashi, Yoshikawa, Soka.
Érdeklődés:
A gyakorlatban kamatoztatni a borról szóló elmélyült ismereteit, hosszú időre magához ragadni a karaoke-mikrofont.

Az általános iskola első osztályába járt, amikor belépett a Kobayashi Dojóba, ahol jó barátságba került Hiroaki senseijel, aki akkor még óvodába járt.

Középiskolásként már segített a gyerekedzések vezetésében.

Az egyetem elvégzése után évekig egy ingatlanforgalmazó vállalatnál dolgozott, majd 1989-től kezdve három évet élt a Tokorozawa Dajóban, bentlakó tanítványként. Uchideshiként külföldi oktatási gyakorlatot szerzett Németországban és Észak-Európában.

Kórházi nővérként dolgozó feleségével a Tokorozawa Dojóban ismerkedett meg.

Az Aikido Kobayashi Dojo folyóiratának főszerkesztője.

 

KOYANAGI, Shunichiro

koyanagi_shunichiro

Kodairában született. A Toyo Egyetemen szerzett diplomát, az indológiai tanszéken.
Dojói:
Fuchu, Hibarigaoka, Niiza és Itabashi.
Érdeklődése:
Kerékpározás, tenisz.

Az alsó középiskola második osztályába járt, amikor belépett a Kobayashi Dojóba, 13 évesen.

Két évig optikusként dolgozott, kiemelkedő teljesítményéért cége egy hawaii úttal jutalmazta meg. A vállalat marasztalta volna, ő mégis inkább a Tokorozawa Dojo uchideshije lett.

Tanulmányi ideje alatt rövid ideig tanított Németországban, Magyarországon, Észak-Európában és az Egyesült Államokban is.

Filozófiai tanulmányainak köszönhetően jobban el tudja magyarázni a technikákat, mint Kobayashi sensei, aki azonban gyakran figyelmezteti őt, hogy ne vigye túlzásba a lelkesedést tanítás közben.

Felesége a Saitama Egyetem Aikido Klubjának a volt tagja, akit még egyetemi hallgatóként ismert meg. Részben boldog házasságának köszönhetően sikeresen átlépte a 100 kilogramos testsúlyt, így ő az első eredménye a Kobayashi Dojo Instruktori Méretnövelő Projektjének.


Módosítás dátuma: 2010. március 01. hétfő, 14:15