Renseikan dojo

  • A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
Címlap Aikido Az aikidóról általában

Az aikidóról

E-mail Nyomtatás PDF

AZ AIKIDÓRÓL

Az Aikidó tradicionális gyökerekből táplálkozó, ám mégis modern japán harcművészet. Megalapítója, Ueshiba Morihei (Ó Sensei), annak szentelte élete nagy részét, hogy létrehozzon egy olyan harcművészetet, amely megfelel a mai kor igényeinek.

Az Aikidó gyakorlás célja a tudatos testhasználat kialakítása, majd annak folyamatos fejlesztése és alkalmazása az edzőteremben (dojo) és a hétköznapi életben is. A gyakorlás által fejlődik testünk, lelkünk és személyiségünk is, amely kihat a mindennapi életünkre, mondhatni, az aikidó a gyakorló élete részévé válik. Ezáltal egészségesebbé, kiegyensúlyozottabbá válunk, vagyis megvalósítunk egy olyan kiegyensúlyozott életritmust, amely a nyugalmat éppúgy magába foglalja, mint az aktivitást.

Az Aikidóban nincsenek versenyek, és a mögötte meghúzódó gondolati háttér miatt nem is lehet versengés. Mindenki a saját képességeinek és elvárásainak megfelelően hajtja végre a gyakorlatokat, korához és lehetőségeihez (testi, lelki, mentális képességeihez) mérten. A hangsúly főleg a gyakorlatokon van: az állandó ismétlések során sajátítják el a tanulók tökéletesen az alapmozdulatokat, az időzítést és a megfelelő légzést.

A körkörös mozgások, amelyek az aikidóban alkalmazunk, lehetővé teszik, hogy a támadó energiájával való összeütközést elkerüljük, azzal „egyesüljünk”, ezzel elkerülhetővé téve a további támadást, majd a támadó egyensúlyának kibillentését követően a támadás energiáját visszafordítsuk a támadóra; ez dobástechnika, vagy ízületfeszítésen alapuló rögzítés technika alkalmazásával is történhet.

A legtöbb gyakorlatot partnerrel hajtjuk végre; mindegyikünk a saját képességeinek megfelelően dolgozik, felváltva, mint uke (a támadó), és nage (vagy tori, aki fogadja a támadást). Mindkét szerep fontos; mindkettő hozzájárul a felek ügyességének, érzékenységének növeléséhez.

Az aikidónak sokféle gyakorlási formája létezik. Az aikidót gyakorolhatják puszta kézzel vagy fegyverrel, egy vagy több felfegyverzett vagy fegyvertelen ellenféllel szemben. Mindkét gyakorló dolgozhat álló helyzetben, térdelő ülésben, illetve az egyik állhat, miközben a másik térdel. A támadás formái lehetnek ütések vagy megragadások. Az aikidóban alkalmazott technikák lehetnek dobások, és leszorítások is. A különböző mozgássorok igen gyakran veszik igénybe a felső végtagok, a csukló, a könyök, a váll valamint a gerincoszlop izületeit. A megdobott fél gyakran együttműködik a saját eldobásánál, hiszen a legtöbb esetben ez az egyetlen biztosnágos módja a sérülések elkerülésének.

Az Aikidokák gyakran használnak fegyvereket: fából készült botot (Jo), kardot (Ken), kést (Tanto). Ezek az eszközök nagyban elősegítik a használatukból eredeztethető technikák megértését. A fegyverek szerves részét képezik a gyakorlásnak, mivel a velük végzett technikák az elsajátítandó szabadkezes technikák forrásai. Használatuk javítja a testtartást, finomítja a megfelelő támadási távolság kialakítását, a pontosságot, a koncentrációt és a központ fogalmának megértését, mely utóbbi igen fontos szerepet tölt be az Aikido gyakorlásában.

 

Módosítás dátuma: 2019. október 29. kedd, 10:29